Babesia overgebracht door de teek

Babesia

Babesia is een ziekte die door teken wordt overgebracht. Deze teken (Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus) komen voornamelijk in het Middellandse zeegebied voor, maar een enkele keer zijn ze ook al in Nederland gesignaleerd.

Parasiet in rode bloedcellen

Babesia is een parasiet die zich nestelt in de rode bloedcellen en breekt deze af. De ziekte kan zich in een acute vorm of een chronische vorm uiten. De parasiet kan aangetoond worden in het bloed. Verder ziet men in het bloedbeeld dat er sprake is van (ernstige) bloedarmoede. Ook kan de titer bepaald worden.

Herkennen van symptomen

De klachten van de acute vorm ontstaan ineens: roodbruine urine, sloomheid, braken, (hoge) koorts, snelle ademhaling en pols, bleke slijmvliezen en zelfs shock. Het is zaak om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan met deze klachten.

Zo snel mogelijk behandelen

In geval van (acute) babesia is het belangrijk om zo snel mogelijk te behandelen, want hoe sneller het dier behandeld wordt, des te groter de kans op genezing. Bij een late behandeling kan het dier sterven. Acute babesia wordt behandeld met een injectie Imidocarb, die na een dag of 10 herhaald wordt. De chronische vorm geeft vaak vage klachten. Hier wordt er een symptomatische behandeling ingezet om de klachten te verminderen. De behandeling richt zich op de symptomen zonder de oorzaak aan te pakken.

Goede preventie

Aangezien de teken die babesia over kunnen brengen ook steeds meer in ons land gesignaleerd worden, is het verstandig om uw hond goed preventief te behandelen tegen teken. Bij uw dierenarts zijn verschillende middelen verkrijgbaar die werkzaam zijn tegen teken. De teek moet minimaal 20 uur vastzitten wil hij de ziekte kunnen overbrengen. Kijk uw hond daarom altijd goed na als u terug komt van een wandeling. U kunt eventuele teken dan meteen verwijderen, zodat u het risico van besmetting zoveel mogelijk kunt uitsluiten.