Even wat anders hè….. Zo heel af en toe heb ik wel eens een kleine discussie. Ik ga hem niet meer aan, want het is niet leuk en je kunt gewoon prima van mening verschillen. Maar toch….

Ik hoor regelmatig: “Maar er zitten toch genoeg leuke honden in Nederland in het asiel?”

Ook hier thuis hoor.  Mijn partner had een vréselijk lieve Stafford toen ik hem leerde kennen. Uit het asiel. Ik zeg: “Je hebt mazzel met hem gehad”. Toen de hond overleed, zijn we na verloop van tijd via asielen naar een nieuwe Stafford gaan kijken. Wat denk je? Alleen Almere heeft er al 15, en állemaal met gedragsproblemen. Verder in Nederland ook alleen maar ellende. We hebben echt breed gekeken.

Dan kijk je naar andere honden daar. Meestal Jack Russels, Labradors, en diverse soorten Herders….. het is allemaal wel wat met ze: kan niet alleen zijn en vreet dan je bankstel op, lust graag kleine hondjes/katten/andere huisdieren, onbetrouwbaar bij kinderen, valt uit aan de lijn, kan niet los lopen, “heeft een sterke, consequente baas nodig”…….
Heb net uit nieuwsgierigheid even een online rondje asiel gedaan.  Allemaal producten van slechte opvoeding en mis-matches met een eigenaar. En de hond kan er niks aan doen, die is altijd de verliezer…. Die zit in het asiel en hij is ook degene die op “heropvoedingskamp” kan en “aangepakt moet worden”…..

En dan loop je op een strand op Lombok (Indonesië). Daar is echt een probleem met zwerfhonden. Ze hebben al een tijdje een sterilisatie project lopen, dat werpt al wel z’n vruchten af. Die honden zijn -ondanks de honger- vriendelijk en beleefd. Geen gebedel, ze komen wél even voorzichtig kijken of er misschien toch wat voor ze naar beneden valt, maar dat is het.
Er lag een teef in een warung (primitief soort restaurant) naast de stoel van een man te slapen. Geen last van en werd ook niet verjaagd. Toen riepen mensen aan een andere tafel haar, ze wilden haar wat geven. Ze ging bij de tafel staan, zachtjes kwispelend. Daarna ging ze zitten en keek met een allervriendelijkste blik naar boven. Toen het op was en er niets meer kwam, zocht ze gewoon weer een plekje en ging rustig liggen.
Op het strand is een dotje van een jonge hond een poosje met ons mee gelopen. We hebben haar wat aandacht en drinken gegeven. Daarna liep ze naar een jong stel, waar ze heerlijk tussen ging liggen. Ze vonden het geweldig en aaiden haar.

Toen hadden we weer even dat “Waarom zou je dat meenemen terwijl er in Nederland ook zoveel ‘leuke’ honden zitten”. Nou, omdat deze jongens gewoon niets anders willen dan iemand die voor ze zorgt en ze een aai over de bol geeft? Zij vragen er ook niet om, om door de stad te zwerven……. liefde, een warme plek om te slapen en een hapje eten is alles wat een hond basicly wil.

Ik vind het vreselijk sneu voor de honden in de Nederlandse asielen, begrijp me niet verkeerd. Maar serieus: zie je er daar óóit eentje zitten die oorspronkelijk uit het buitenland kwam?? Een draak van een galgo? Een Spaanse zwerver die alles aanvalt dat los en vast zit? Nee hè?

Ik rust mijn koffer. Zeg maar 😉

Elles

Dit bericht delen:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone