Ehrlichia snel handelen bij symptomen

Ehrlichia

De oorzaak van Ehrlichia zijn teken, net als babesiose (tekenkoorts). Hoewel de symptomen enigszins op elkaar lijken, moeten beide ziekten totaal anders behandeld worden.

Parasiet

Ehrlichia is een soort parasiet die de witte bloedlichaampjes aantast. Doordat het zo’n breed scala aan klachten geeft is het moeilijk meteen te herkennen. De eigenaar van een hond met ehrlichia komt met veel vage klachten in aanraking en dan wordt er vaak gedacht aan een gewone infectie, terwijl het in dit beginstadium belangrijk is om meteen met een hoge dosering Doxycyline voor 7 á 8 weken te beginnen. Zelfs al als de bloedtesten nog niet binnen zijn! Opnieuw bloed testen voordat deze kuur is afgelopen.

Snel handelen

Een hond die in dit 1ste stadium wordt behandeld kan 100 % genezen en is er dan ook echt vanaf. Als na 2 maanden het bloed weer getest wordt (op ontstekingen) en de hond blijkt nog steeds positief te zijn, dan moet de kuur Doxy verlengd worden met 1 maand. Na 3 á 4 maanden weer een test.

Chronish

Als deze test niet goed is, dan is de ziekte chronisch en is er al onherstelbaar schade aangericht in het beenmerg. Doordat er te weinig witte bloedlichaampjes aanwezig zijn is het immuunsysteem aangetast en heeft de hond vaak bloedarmoede. Ook drinken ze veel en is het raadzaam om de drinkbak na 19.00 uur weg te halen om ongelukjes ’s nachts te voorkomen. Het kan ook zijn dat een hondje ineens een paar dagen heel slecht eet en dan gewoon weer wel.

Verder wordt aangeraden om vitamine K en B toe te voegen aan de voeding en druppels Echineaforce te geven om de weerstand te verhogen.

Opletten bij; hoesten – vermoeidheid – longontsteking – neusbloedingen – depressie – koortsaanvallen – desoriëntatie – gewrichtsontstekingen – spontane bloedingen – rode ogen – trillingen van de kop – bloed bij de urine – gezwollen lymfeklieren. Ehrlichia wordt, mits het chronisch is, ook wel sluipmoordenaar genoemd. Een hond bezwijkt aan inwendige bloedingen of een plotselinge hersenbloeding, hartaanval, nier falen, gescheurde milt, lever falen. Indien de ziekte chronisch is kan deze ‘opvlammen’.

Stress voorkomen

Zaak is dus de hond zo min mogelijk stress te geven en altijd zijn weerstand in de gaten te blijven houden. De hond niet meer inenten in verband met het zwakke immuunsysteem, het zou een aanslag op de weerstand zijn en de ziekte verergeren. Als het niet nodig is niet doen. Tot het laatste uur tonen deze honden vaak niet eens ziek. Wat een hond met ehrlichia absoluut NOOIT mag hebben is prednison! Gelukkig gaat de geneeskunde met sprongen vooruit en zijn er injecties die een hoop narigheid tegen kunnen gaan. Wanneer de hond met chronische ehrlichia ieder half jaar een bloedtest ondergaat, dan ben je er snel bij als er inwendig iets mis dreigt te gaan. Deze bloedtest is eenvoudig en vrij goedkoop.