Zijn windhonden ook echt honden?

Wat Leo Steenbergen over zijn boekje schreef:
Deze vraag kun je je stellen nadat er met DNA onderzoek is vastgesteld, dat de groep windhonden een eigen DNA groep vormen.
Er was vanuit de praktijk al het één en ander duidelijk geworden: narcoses gaan anders. Wat voor een “normale hond” voldoende is, kan voor een windhond dodelijk zijn. Soms lijkt een windhond een narcose goed doorstaan te hebben maar na enkele weken kan het toch helemaal mis gaan. De lever en/of de nieren hebben de narcose niet goed kunnen verwerken.
Een dierenarts geeft hartproblemen aan die er helemaal niet hoeven te zijn. Natuurlijk kan een windhond ook wat aan zijn hart hebben maar dat is uitzonderlijk.
Uitslagen van bloedonderzoek geven aan dat, gebaseerd op een “normale” hond, de hond ziek is, bv schildklier werkt te langzaam, veel te veel rode bloedcellen en nog veel meer.
Bij windhonden is veel anders. Hierover heb ik een boekje geschreven dat een dierenarts kan helpen om de juiste diagnose te stellen.
De verschillen bestaan bij alle windhonden en ook de halfwindhonden uit FCI rasgroep 5 zoals Podenco’s, Pharaohounds e.d.
Het ontbreekt veel dierenartsen aan de nodige kennis over windhonden.
Dierenartsen die ik gesproken heb, hebben het boekje aangeschaft. Een veel gehoorde reactie is “eigenlijk zou iedere windhondbezitter zo’n boekje moeten hebben en als de hond ziek wordt, dit meenemen naar de dierenarts”. Een aantal windhondeigenaren hebben twee boekjes gekocht een voor zichzelf en één voor de dierenarts.
Het boekje is er in de Nederlandse- en Duitse taal en verschijnt binnenkort ook in het Engels op verzoek uit Amerika en Australië.
Via de hieronder staande link komt u bij de website waarop u het boekje kunt bestellen.
https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/sighthound-books/