Hartworm overgedragen door muggen

Hartworm

Hartworm (dirofilaria) De hartworm is een parasiet, die wordt overgedragen door muggen. Volwassen hartwormen bevinden zich voornamelijk in de longaders en kunnen 12-30 cm lang worden. Bij zware infecties kunnen ze ook in delen van het hart voorkomen.

Middellandsezee gebied

Deze parasieten komen voor rond het Middellandse zeegebied. Gelukkig valt de besmetting vanuit Spanje reuze mee, in de USA is het een groter probleem.

van mug naar dier

Volwassen wormen produceren zogenaamde ‘microfilariën’, die zo’n 2,5 jaar in het bloed kunnen circuleren. Wanneer een mug bloed neemt van een besmet dier, neemt hij ook de microfilariën op. In de mug ontwikkelen deze zich tot larven en als de mug weer bloed neemt van een volgend dier, wordt dit dier besmet met de larven. Deze larven ontwikkelen zich in de gastheer binnen 3 maanden tot volwassen wormen.

Schade dankzij de hartworm

De levensduur van een volwassen worm wordt op ca 5-7 jaar geschat. Hartwormen veroorzaken schade aan de haarvaten en kunnen trombose veroorzaken. Symptomen die vaak gezien worden bij met hartworm besmette honden zijn bij een lichte infectie: lichte hoest, snel vermoeid bij inspanning. Bij een chronische infectie zien we: vermageren, sloomheid, vochtophopingen en ophoesten van bloed of bloederig slijm. Wanneer er een acute infectie optreedt zien we acute verzwakking van het dier, niet willen eten, bloedarmoede en shock. Het dier kan in dit stadium sterven. Hartworm kan aangetoond worden in het bloed.

Behandeling niet zonder risico

Wanneer een hond besmet is met hartworm, kan men hem ontwormen met een middel, dat ook hartwormen doodt. Deze behandeling is echter niet geheel zonder risico, de massale sterfte van de wormen kan trombose veroorzaken. Wanneer de volwassen wormen gedood zijn, zal er ook nog een behandeling plaats moeten vinden tegen de microfilariën. Een andere optie is, om gedurende het leven van de volwassen wormen (5-7 jaar) maandelijks een middel, zoals Stronghold toe te dienen. Dit middel doodt alleen de microfilariën. Deze therapie verkleint het risico op trombose aanzienlijk, maar de volwassen wormen zullen wel tijdens hun leven nog schade aanrichten in het lichaam.