Manifestatie tegen mishandelingen galgo’s Spanje


Op zondag 2 februari 2020 organiseert het Galgo Platform een manifestatie in Amsterdam tegen de galgoproblematiek in Spanje. Een dag eerder, op zaterdag 1 februari, is het World Galgo Day. Deze dag markeert het einde van het jachtseizoen in Spanje en daarmee het begin van het massaal dumpen en doden van galgo’s in Spanje.
De actie vindt echter op 2 februari plaats omdat op deze dag in meer dan 35 Spaanse steden tegen het galgoleed wordt geprotesteerd. Ook andere landen zullen zich voegen aan dit protest.

Galgoleed
Jaarlijks worden er zo’n 50.000 hazewindhonden in Spanje gedumpt en/of gedood in februari, aan het einde van het jachtseizoen. De Spaanse galgo is één van de meest mishandelde hondenrassen in Europa. Deze windhonden spelen al eeuwenlang een cruciale rol in veel plattenlandsgemeenschappen in Spanje, waar bijna iedereen jager was, en nog steeds is. Ondertussen groeit in de steden het verzet tegen deze massale mishandeling van honden. Deze misstanden spelen zich af in Europa, maar niemand is nog bereid dit probleem aan te pakken. Het Galgo Platform pleit voor actie vanuit de Spaanse autoriteiten, en ook vanuit de Europese Unie.

De Spaanse galgo
De hazewindhonden zijn onderhevig aan zware trainingen en leven onder erbarmelijke omstandigheden. Als het jachtseizoen voorbij is en ze niet langer ‘dienen’, worden ze afgedankt als
een wegwerpartikel. Soms worden ze gedood, voorafgegaan door een lange lijdensweg door ze op te hangen of in een put te gooien. Opvangcentra proberen zoveel mogelijk dieren te redden, maar ze krijgen geen enkele hulp van de overheid. Het lot van de Spaanse galgo ligt volledig in handen van burgers die zelf in actie komen. De bewustwording in het land groeit sterk dankzij aandacht voor dit probleem in de Spaanse media en de social media.

Manifestatie
Het protest start om 12:00 uur op het stationsplein, tegenover het Centraal Station in Amsterdam.
Via het Damrak lopen we naar de Dam, waar vanaf 13:00 uur de Nederlandse organisaties die zich inzetten tegen het galgoleed en Bekende Nederlanders het publiek zullen toespreken. Galgo’s en andere honden zijn welkom om mee te lopen. En neem vooral spandoeken en protestborden mee!

Galgo Platform
Galgo Platform is een samenwerkingsverband tussen verschillende Nederlandse organisaties die zich inzetten om een einde te maken aan de galgoproblematiek in Spanje. De manifestatie wordt georganiseerd door Greyhoundfriends, Greyhounds In Nood Nederland, Galgoproject en DutchGalgoLobby.
Protesteer je met ons op de Dam? We zouden het zeer waarderen als je ons laat weten of je komt.
Laat het ook weten als je je hond(en) meeneemt via mail naar DutchGalgoLobby.