Buitenlandse Ziekten onder de aandacht.

(Buitenlandse) Ziekten onder de aandacht.

Wanneer we een buitenlandse hond adopteren, kunnen we ook te maken krijgen met ziekten die in het land waar de hond vandaan komt voorkomen. Nog wel.

Ook al in Midden- en Noord Europa

Want sommige van deze ziekten komen al voor in Midden- en Noord Europa.
Demodex bijvoorbeeld, een huidziekte, komt ook voor in Nederland en België en niet alleen bij buitenlandse honden. Het is niet besmettelijk voor mensen en ook niet voor andere gezonde honden.
Giardia, een vorm van diarree die ook voorkomt in Nederland, is geen ‘buitenlandse’ ziekte.
Ehrlichia en Babesia komen voor in onze landen, absoluut niet alleen in het buitenland. De angst om een hond te verliezen aan bijvoorbeeld Leishmania is groot. Maar het wil zeker niet zeggen dat wanneer een hond Leish krijgt, deze ten dode is opgeschreven.

Opgedane ervaring

Veel dierenartsen in Nederland (en België) hebben al veel ervaring en staan open voor meer informatie over deze ziekten. Zeker degenen die op onze site staan onder het knopje “Dieren(H)ARTSen”. De Spaanse dierenartsen (waar GF dan voornamelijk mee te maken heeft) zijn maar al te bereid om hun Nederlandse collega’s bij te spijkeren op dit gebied.
Leismania wordt overgebracht door de zandvlieg. Leishmania is in Nederland en België niet besmettelijk, omdat voor een besmetting de zandvlieg nodig is als tussengastheer en deze komt in Nederland en België (nog) niet voor. De honden die ’s nachts buiten zijn maken de meeste kans besmet te raken, maar een groot percentage heeft daar geen last van en overwint de infectie zelf door hun afweersysteem. Honden die ’s nachts binnen zijn lopen minder kans op infectie. Er is op deze site een artikel wat geheel aan Leishmaniosis is gewijd en de meest voorkomende vragen kunnen daarmee worden beantwoord. Dit artikel kunt u hier vinden.