Is vrijwilligerswerk leuk?

is dat niet erg veel werk?
rijden jullie echt overal naar toe voor huisbezoeken?
zitten jullie niet heel wat uurtjes per week achter de PC? of aan de telefoon?
Dit zijn veelgestelde vragen die vrijwilligers te horen krijgen.

Het antwoord is een volmondig JA. En is het leuk? JA.
Al merken we wel dat het sinds een jaartje of twee steeds een beetje zwaarder wordt.

De trend van ‘vandaag besteld en morgen in huis” en ‘u vraagt en wij draaien’ zet steeds meer door.
De verwachtingen worden steeds hoger.
Dat maakt het niet alleen voor de vrijwilligers in Nederland moeilijker maar ook voor al die vrijwilligers in Spanje die het 3 dubbele doen van wat wij hier doen.
Die honderden honden verzorgen en zeer lange dagen maken. Er zijn mensen met een baan die ook nog van 7 tot 10 uur in de avond in een asiel werken.
Partime medewerkers die iedere dag gaan wandelen met honden, met ze spelen, een beetje afleiding geven, schoonmaken of ieder weekend besteden aan het werk in de asielen.
Waar het vaak ook nog maar behelpen is met een beetje water. In de zomer bloedheet en in de winter koud: bevroren drollen krijg je haast niet van het beton geschraapt. s’Avonds stikdonker omdat er weinig electra is (dit alles verschilt per asiel en in welk gedeelte van Spanje de asielen gevestigd zijn). Ergens in de verte de zoveelste huilende hond horen en dan maar weer uren met het grootste geduld de hond proberen te lokken, vaak in de avond en de nacht. En niet te vergeten de steeds weer terugkerende lange busritten uit Spanje om de honden naar de diverse landen te brengen.
Als het gelukkige moment aan begint te breken dat er weer honden naar Frankrijk, Belgie en Nederland mogen, begint het enorme papierwerk.
Er is zoveel typewerk in orde te maken, ook nog vlak voor vertrek, dat er nooit precies uitgerekend kan worden wanneer de bus met de honden in Nederland, Limburg, aan komt (in Frankrijk en Belgie zijn ook stopplaatsen om honden over te dragen). Dan kan het weer nog erg tegen zitten, een lekke band, oponthoud bij de grens, file……
We weten allemaal dat wachten lang duurt, Spanje heeft niet alles in de hand en hier in Nederland zijn wij slechts de boodschapper als het allemaal niet mee zit. Maar heeeeeej! de bus is ook een keer te vroeg (en toen was het ook niet goed)
We doen het allemaal graag, met veel liefde voor de honden en hopen op begrip voor dit alles in het nieuwe jaar. Voor alle vrijwilligers waar dan ook die allemaal hun stinkende best doen.