Een pup of puber adopteren.

 

 

 

 

 

 

Pups… hoe leuk, schattig en vertederend zijn puppies? De meeste mensen smelten bij het zien van een pup en dan ligt een impulsbeslissing om het hondje in huis te nemen op de loer. Dit geldt natuurlijk voor alle pups, maar uiteraard schrijven wij dit over de rescue pups/jonge windhonden.

Waar je bij een goede fokker in Nederland al een pup kunt halen op de leeftijd van 8 weken, moet je voor een hondje uit het buitenland langer wachten. Ze hebben natuurlijk hun rabiƫs-enting nodig en die mag pas gegeven worden als ze 12 weken oud zijn. Vervolgens mogen ze vanaf 3 weken na de datum van inenting pas reizen en dat betekent dat de pup al zeker minimaal 4 maanden is voordat hij/zij mag uitreizen.

In de tussentijd zit de pup in de shelter vaak wel met andere pups, maar meestal niet met volwassen honden, omdat ze te kwetsbaar zijn. Er zijn niet constant mensen in de buurt. Dat betekent dus dat uw pup alles nog moet leren op het moment dat hij/zij bij u in huis komt, maar wel al een stukje leven achter zich heeft met ervaringen en indrukken. Soms zijn de shelterpups in een dodingsstation of in de shelter geboren, gevonden op straat of in de shelter gebracht. Er zit al verschil in hun levenservaring vanaf hun geboorte qua indrukken, contact met mensen en leuke of minder leuke gebeurtenissen.

Een pup moet dus alles nog leren… zindelijk worden, netjes meelopen aan de riem, wennen aan een leven zonder de pups waarmee het heeft samengeleefd in de shelter, leven in een huis. Ineens alleen zijn gedurende de nacht en vaak ook wel een aantal uren overdag, maar ook omgaan met de vele prikkels die er binnen en buiten zijn. Schoenen, de afstandsbediening, boeken, tijdschriften, de post, sokken, de vuilnisbak, de kat, de kinderen, autorijden, verkeer, afijn… een hele waslijst waar de hond aan moet wennen en mee om moet leren gaan.

Daarnaast is een pup/jonge hond meestal een stuk energieker dan een volwassen hond van een aantal jaren oud. Ze hebben meer behoefte te spelen, te rennen en te onderzoeken. Ze kunnen soms na een tijd spelen ineens omvallen van de slaap en na een powernap van een uur weer als een tornado door het huis razen op hun ontdekkingstocht. Ze onderzoeken dingen met hun tanden, net als baby’s doen. Ze zijn er echt niet op uit om bewust uw spullen kapot te maken. Ze zien het verschil niet tussen een flos die voor hen bedoeld is en uw schoenen of het knuffeldier van uw kind. Ook kunnen ze uitdagend zijn in hun gedrag om grenzen uit te testen. Dat is niet met de gedachte om u dwars te zitten, maar het is het natuurlijke gedrag om hun positie in het leven duidelijk te krijgen.

Een pup/jonge hond vraagt dus veel aandacht, begeleiding en veel geduld! Nu zult u zeggen… ja, logisch! Maar toch ervaren we soms dat mensen lijken te denken/te verwachten dat een Galgo, Podenco of andere windhondenpup al bijna net zo rustig is in huis als een volwassen hond. Van nature zijn er zeker verschillen in karakter en energie, maar we willen toch graag eens duidelijk zeggen dat deze pups energiebommetjes en kleine tornado’s kunnen zijn!!!

Laten we ook niet vergeten dat er nog een fase is na het puppiestadium, waarin de hond nog wat duidelijker zijn positie wil bepalen. De puberteit. De puberteit begint ergens tussen de 6 en 8 maanden en uit zich in “bananen in de oren”, uitdagend blaffen naar alles en iedereen, net op een paar meter afstand blijven i.p.v. helemaal bij je komen om aangelijnd te worden (op het speelveld). Ineens “vergeten” wat “Zit” ook al weer betekent en zo nog wat van die herkenbare dingen. Meestal heeft de hond hier totaal geen last van, de baas daarentegen….

Een pup of puberhond in huis betekent een hond met veel energie, speelbehoefte en onderzoeksdrang. En dat geldt zeker ook voor de energie van een jonge Galgo, Podenco of andere windhond(mix).

De puberteit is een fase die weer voorbij gaat, maar wel kan duren tot aan het derde levensjaar. Als u een pup of puberhond wilt adopteren staat u dan even stil bij het volgende:
1. Heeft u genoeg energie, geduld en humor in huis om veel met de hond te spelen en te wandelen en constant en consequent te begeleiden
2. Is uw gezinssituatie geschikt qua tijd, woonruimte, veilige losloopmogelijkheden, mogelijkheid tot voldoende interactie met andere honden
3. Bent u bereid om eventueel naar de hondenschool te gaan met uw hond

Als u hier eerlijk naar kijkt en tot de conclusie komt dat het misschien niet op u van toepassing is, dan kunt u misschien beter een volwassen hond adopteren, waar al meer over bekend is. Of misschien zelfs wel zo’n aandoenlijk oudje met een heerlijke grijze snuit. Tenslotte hebben ze allemaal een Gouden Mandje nodig.

 

bron: GINN website