21 officiële Spaanse hondenrassen deel 2

Spanje heeft ongeveer 40 hondenrassen die verdeeld kunnen worden in officiële rassen die erkend worden door het Ministerie van Landbouw en Milieu en door de Real Sociedad Canina de España
(RSCE) en onofficiële rassen die meestal afgeleiden zijn van de officiële Spaanse hondenrassen.
Deze honden zijn tegenwoordig echter meer huisdieren geworden en worden nog maar zelden ingezet als werkhonden. Een grote uitzondering daarop zijn de jachthonden die nog veel gebruikt worden door de jagers in Spanje. Dit zijn dan ook vaak de honden die het meeste te maken hebben met mishandeling, moord en verbanning. Vooral Galgo’s, Podenco’s en Pointers treffen dit gruwelijke lot. Daarover kunt u meer lezen op onze websites of de websites van de organisaties waar Greyhoundfriends mee samenwerkt. In de shelters waar wij mee samenwerken wachten ook veel andere rassen en mixhonden op een baasje. Door alle Spaanse rassen in kaart te brengen komen we wat meer te weten over deze honden en wellicht over een eigen hond waarvan we niet eerder wisten welk(e) ras(sen) er in zitten.

In deze lijst beperken we ons tot de officiële rashonden in Spanje waarvan er volgens de RSCE in totaal 21 te vinden zijn. Deze zijn weer onderverdeeld in 10 groepen en vandaag gaan we verder met:

Groep 2: Perros tipo Pinscher & Schnauzer, Molosoides & Perros tipo de Montaña & Boyeros Suizos
De tweede groep kan omschreven worden als honden van de rassen Pinschers, Schnauzers, Molossers en berg- en Zwitserse Sennenhonden. Hieronder bevinden zich vijf hondenrassen, te weten Mastín Español, Mastín del Pirineo, Dogo Mallorquín, Dogo Canario en Alano Español.

Mastín Español:

Deze hondensoort staat bekend onder de Nederlandse naam als Spaanse Mastiff en hoort bij de dogachtigen. Over het algemeen zijn het intelligente, zelfverzekerde en zachtmoedige honden die echter ook wantrouwend kunnen zijn naar mensen en andere honden die ze niet kennen.
Gezien het feit dat deze honden 70 tot 80 kilo zwaar kunnen worden zijn ze een hele verschijning. Normaal gesproken zijn het éénkleurige honden die zowel geschikt zijn als kuddehoeder of als waakhond. Vanwege de omvang zijn het niet altijd de beste gezelschapshonden omdat ze niet altijd
aan mensen en voornamelijk aan kinderen gewend zijn.

Mastín de Pirineo:

In het Nederlands heeft dit Spaanse hondenras de naam Pyrenese Mastiff gekregen omdat deze hoofdzakelijk in de Pyreneeën voorkomt en daar ook vandaan komt. Vroeger was het de taak van
deze erg gespierde hond om de kuddes schapen te bewaken als de herder er niet was. In principe
is de Mastín de Pirineo een mensvriendelijke hond maar je moet wel eerst hun vertrouwen zien te winnen. Daarnaast is het een rustige en zachtaardige hond die graag met mensen samenleeft.
Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en schrikken er niet voor terug om mens en dier te beveiligen aangezien ze geen grenzen kennen. De Pyrenese Mastiff is wit gekleurd maar er zijn combinaties mogelijk en dit hondenras is dik behaard.

Dogo Mallorquín:

Een andere naam voor dit hondenras is Ca de Bou of in het Nederlands Majorcaanse Mastiff en
zoals de naam al zegt is de hond afkomstig van de Balearen eilanden en dan met name van het
eiland Mallorca. Deze hondensoort staat erom bekend dat ze erg lief zijn voor kinderen en graag
de “kudde” bij elkaar wil houden waardoor lange wandelingen vaak uitgesloten zijn. De Ca de Bou
is een krachtige, gespierde en attente hond. De vacht is kort en de kleuren gaan van goud-geel,
beige, brindle en zwart.

Dogo Canario:

Dit hondenras wordt ook wel de Presa Canario genoemd en behoort toe aan de Molossers.
Zoals de naam al aangeeft is dit ras afkomstig van de Canarische Eilanden waar deze voornamelijk
op de eilanden Tenerife en Gran Canaria voorkwam. Oorspronkelijk werd de Dogo Canario gebruikt
als drijfhond en als waakhond van voornamelijk vee en bezittingen. Pas de laatste jaren is het ras tot een sociaal enigszins aangepaste hond gefokt en geniet hij een toenemende belangstelling op het Europese vasteland. De Dogo Canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. Hij heeft een
zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Voor leden van het gezin is dit ras een zeer lieve en trouwe hond, maar voor vreemden is het een heel ander verhaal.
De Dogo Canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek. Voor kinderen is de Dogo Canario op zich een vriendelijke hond maar hij kan nog wel eens de neiging hebben om op stevige wijze de eigen roedel te verdedigen.

Alano Español:

Dit hondenras heeft een dominant en ernstig maar zeer controleerbaar karakter waarbij hij zeer onderdanig is naar zijn baasje. Het kan echter ook een aanvallende hond zijn maar dat doet hij in principe alleen als hij zich bedreigd voelt of anderen binnen zijn roedel bedreigd worden. Ondanks
dat sterke karakter is de Alano Español uiterst vriendelijk naar kinderen en heeft het veel geduld.
Ze zijn evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd met een zeer hoge pijngrens. Sterk, beschermend maar
niet agressief. Gevoelig voor de stem van zijn baas en heeft geen harde aanpak nodig.

Volgende keer groep 3
Bron:Spanjevandaag