21 officiële Spaanse hondenrassen deel 1

Spanje heeft ongeveer 40 hondenrassen die verdeeld kunnen worden in officiële rassen die erkend worden door het Ministerie van Landbouw en Milieu en door de Real Sociedad Canina de España
(RSCE) en onofficiële rassen die meestal afgeleiden zijn van de officiële Spaanse hondenrassen. Traditiegetrouw zijn er Spaanse honden die werkzaamheden uitvoeren in de landbouw, bij de jacht
en bij de visserij. Deze honden zijn tegenwoordig echter meer huisdieren geworden en worden nog maar zelden ingezet als werkhonden. Een grote uitzondering daarop zijn de jachthonden die nog veel gebruikt worden door de jagers in Spanje. Dit zijn dan ook vaak de honden die het meeste te maken hebben met mishandeling, moord en verbanning. Vooral Galgo’s, Podenco’s en Pointers treffen dit gruwelijke lot. Daarover kunt u meer lezen op onze websites of de websites van de organisaties waar Greyhoundfriends mee samenwerkt.
In de shelters waar wij mee samenwerken wachten ook veel andere rassen en mixhonden op een baasje. Door alle Spaanse rassen in kaart te brengen komen we wat meer te weten over deze honden en wellicht over een eigen hond waarvan we niet eerder wisten welk(e) ras(sen) er in zitten.

In deze lijst beperken we ons tot de officiële rashonden in Spanje waarvan er volgens de RSCE in totaal 21 te vinden zijn. Deze zijn weer onderverdeeld in 10 groepen en vandaag starten we met:

Groep 1: Perros de Pastor en Perros Boyeros
De eerste groep honden kan omschreven worden als herdershonden (perros de pastor) en veedrijvers (perros boyeros). In deze groep zitten officieel in Spanje vijf honden, te weten de Perro de Pastor Mallorquín, Perro de Pastor Catalán, Majorero, Perro de Pastor Vasco en de Perro de Pastor Garafiano.

Perro de Pastor Mallorquín:

Dit Spaanse hondenras heeft ook de naam Ca de bestiar welke een hond is afkomstig van de Balearen eilanden. Oorspronkelijk was hij een herder maar werd met de tijd waak- en beschermhond. De vacht
is kort en zwart van kleur en uitzonderlijk bestaan er ook langharige varianten. De Ca de bestiar is niet onproblematisch. Hij is onvriendelijk tegenover vreemden. Hij heeft een sterk beschermend instinct.

Perro de Pastor Catalán:

De herkomst van de Gos d’Atura Català, ofwel in het Nederlands de Catalaanse herder ligt in de Catalaanse Pyreneeën. Zijn voorouders waren waarschijnlijk Portugese herders en een langharige herder afkomstig uit de Pyreneeën. Dit ras wordt in Spanje gebruikt voor het bewaken en hoeden
van de kudde op aanwijzing van zijn herder maar is bovendien thuis een plezierige gezinshond door
zijn sociale karakter. Eigenaren moeten er wel rekening mee houden dat de hond graag bezig wordt gehouden en moeten er tijd in steken, want de Gos is een échte werkhond.

Majorero:

De Majorero hond is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland Fuerteventura waar de hond ook bekend staat als Perro Bardino. Van oudsher wordt dit ras gebruikt voor het vee drijven en daarnaast wordt hij ingezet als waakhond. De Majorero of Bardino is een middelgrote kortharige hond die over het algemeen een vrolijk en levendig karakter heeft. Het is een echte werk- en waakhond die niet vies is om grote afstanden op een hard terrein (zoals het vulkanisch terrein op Fuerteventura) af te leggen. Vanwege het karakter is het echter ook een goede huishond.

Perro de Pastor Vasco

In dit geval gaat het om een hondenras afkomstig uit het Baskenland of Pais Vasco waar dit ras Euskal Artzain Tzakurra heeft gekregen. Dit hondenras wordt tevens als veedrijver gebruikt welke officieel sinds 1995 erkend is door de RSCE. Ondanks het feit dat de Pastor Vasco een territoriaal instinct heeft behoudt hij een sterke band met zijn baasje waar hij zich zelden van scheidt. Helaas werden deze honden de laatste jaren erg doorgefokt waardoor er officieel nog maar 696 rasechte honden te vinden zijn in Spanje.

Perro de Pastor Garafiano

De Pastor Garafiano is oorspronkelijk afkomstig van het Canarische Eiland La Palma waar ook de naam vandaan komt (het noordelijke deel van het eiland in het dorp Garafía). Ondanks het feit dat deze hondensoort een werker is werd hij hoofdzakelijk gebruikt als huis/ en gezelschapsdier. Er was een tijd dat dit hondenras op uitsterven stond maar in de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een reddingsprogramma waardoor de hond nu weer veel te zien is, niet alleen op de Canarische Eilanden maar in heel Spanje. De Pastor Garafiano is een middelgrote tot grote hond met lang haar, meestal licht gekleurd. Dit hondenras is erg volgzaam en vriendelijk maar het is ook een blaffer als er gevaar dreigt of vreemden te zien zijn.

Volgende keer groep 2.
Bron:Spanjevandaag