Galgos: het adopteren van windhonden in Barcelona wordt steeds meer een trend

Het vinden van huizen voor dieren die zijn gered van de dood was vroeger moeilijk, maar de houding is veranderd.

Klea Levin gebruikt haar villa in Barcelona als tijdelijk huis voor geredde windhonden. Foto: Paola deGrenet / Guardian

Voor de trouwe windhonden in Zuid-Spanje is het leven snel, woest en vaak kort. Aan het einde van het jachtseizoen worden elk jaar duizenden beloond voor hun inspanningen met een snelle uitvoering. Sommige worden opgehangen met draad om op kogels te besparen. Nu is de beweging om dergelijke barbaarsheid het hoofd te bieden echter aan het toenemen, terwijl geredde windhonden – galgo’s in het Spaans – steeds populairder worden bij hipster-gemeenschappen en stadsbewoners in Noord-Spanje.

Maar liefst 2000 dieren worden elk jaar gered. Het vinden van nieuwe huizen voor hen was vroeger moeilijk, maar niet meer. Volgens Anna Clements, de mede-oprichter en directeur van SOS Galgos, komt het steeds vaker voor dat jonge paren de honden in Barcelona zien lopen. “Het is verheffend om te zien hoe een gelukkige galgo door de stad wordt gelopen in plaats van hoe het vroeger was, toen ze ellendig door de straten dwaalden op zoek naar voedsel en water.”

Galgos redden in nood is niet altijd gemakkelijk of mogelijk. “We weten allemaal dat iemand die wreed is tegen een dier gewelddadig kan worden jegens mensen en helaas is jagen wijdverspreid en populair in landelijke gebieden in Spanje, dus het omgaan met jagers is erg onaangenaam,” zegt Clements, terwijl hij deelneemt aan een reddingsoperatie in Zuid-Spanje.

Soms worden honden gered na een oproep van een lid van het publiek. Maar soms nemen hondenbezitters zelf contact, zegt Clements. “Ze gebruiken emotionele chantage aan de telefoon en zeggen ‘als je mijn nutteloze honden niet neemt, moet ik er wel op andere manier vanaf’.”

“Er is een enorme lus in het rechtssysteem waardoor jagers kunnen doen wat ze willen met hun honden en er is geen enkele zorg van de autoriteiten.”

Klea Levin, een Zweeds voormalig model en galgo-activist, heeft ook een toename van de belangstelling voor geredde windhonden opgemerkt. “Gedurende lange tijd hebben onze bewustmakingscampagnes de vreselijke manieren benadrukt waarop windhonden worden behandeld, met afbeeldingen van mishandelde honden. Dit mobiliseerde mensen van dierenbeschermingsorganisaties, “zegt ze. “We realiseerden ons echter dat we een breder publiek zouden bereiken als we het hadden over deze vreselijke situatie maar greyhounds laten zien zoals ze werkelijk zijn – elegant en mooi.”

Galgos redden in nood is niet altijd gemakkelijk of mogelijk. Foto: Paola deGrenet voor the Guardian


Levin heeft haar villa aan de voet van de berg Tibidabo, in de exclusieve wijk Sant Gervasi in Barcelona, ​​gebruikt als tijdelijk huis voor reddingshonden: momenteel wachten twee windhonden, Jungle en Nico, op adoptie.

Levin is van mening dat de houding tegenover windhonden in grote steden is veranderd sinds ze twintig jaar geleden in Barcelona aankwam. Ze zegt: “We zien steeds meer windhonden op straat. Niet alleen is het normaal geworden, het is ook iets in de mode geworden: mijn buurt zit vol met elegante windhonden. ”

“In Barcelona koop je geen galgos, je adopteert ze,” zegt Levin. Het maakt niet uit of het snelle hardlopers zijn of goede jagers. “De adoptanten willen weten of de honden lief en zachtaardig zijn, en witte galgo’s zijn het populairst.”

Marc Velasco en Marta Huguet zijn de oprichters van Brott Barcelona. Ze ontwerpen halsbanden voor “moderne honden” en hebben twee geadopteerde galgo’s – Brot en Penny.
“De eigenaren geven om de kwaliteit en stijl van de accessoires, omdat ze een afspiegeling zijn van hun levensstijl”, zegt Huguet.

Levin: ‘Mijn buurt zit vol elegante windhonden’ Foto: Paola de Grenet voor de Guardian

De galgo-beweging wint ook in het buitenland aan kracht. Een mars voor galgo’s werd eerder dit jaar in Duitsland georganiseerd en tientallen galgo’s worden elk jaar in de VS geadopteerd.

Petra Postma woont in het zuidwesten van Pennsylvania en werkt al bijna 20 jaar in de internationale galgo adoptie, de eerste 10 jaar in Nederland.

“Negen jaar geleden ben ik naar de VS verhuisd en heb mijn eigen honden meegenomen, binnen een jaar werd Sage [Save a Galgo Español] geboren. Toen ik aankwam, waren er misschien drie of vier organisaties die galgos af en toe meenamen. In de afgelopen jaren heb ik gezien hoeveel greyhound-adoptiegroepen hun handen op galgos hebben geprobeerd: sommige succesvol, anderen niet echt. ”

Clements zegt dat er nog een lange weg te gaan is. Tienduizenden dieren worden elk jaar alleen al in Zuid-Spanje te worden vermoord.

“We streven naar een evenwicht, niet alleen om te redden, maar ook om gelijk te werken bij het lobbyen om de situatie te veranderen,” zegt ze. “Er zou een strenge volkstelling moeten komen onder leiding van de autoriteiten om regelmatig te controleren hoeveel honden een jager heeft en waar ze zich bevinden. Dit is niet het geval. Er is een enorme maas in het rechtssysteem waardoor jagers kunnen doen wat ze willen. ”

Bron: The Guardian
https://www.theguardian.com/world/2018/oct/29/galgos-rescue-greyhounds-fashionable-barcelona?fbclid=IwAR2S7EojB6Qnhp7ySt1VCi2p634623z9nSfbi-jZ-KfsxevrsTnaVyAX2nE

Dit artikel maakt deel uit van een serie over mogelijke oplossingen voor enkele van de meest hardnekkige problemen ter wereld.
theupside@theguardian.com