Hondenliefhebster wijdt pensioen aan het redden en beschermen van mishandelde Podenco’s

Sally MacDonell is de trotse eigenaar van Alice, Grace en Mary en werkt aan bewustwording over het mishandelde ras.

De passie van de hondenliefhebster om bewustwording van dit ras te vergroten, heeft geholpen om veel in te zamelen voor goede doelen.

Sally MacDonell is de trotse eigenaar van Alice, Grace en Mary – alledrie Podenco’s die zijn gered van het erbarmelijke, trieste leven in Spanje. De werkhonden worden niet geaccepteerd als huisdieren in Spanje en ze worden vaak bruut gedood of gedumpt zodra het jachtseizoen eindigt.

De 80-jarige vrouw heeft de honden een nieuw leven gegeven en ze genieten nu van verwennerij in hun huis in Gartocharn, Schotland. Sally redde Alice in 2015 en haar trouwe viervoeter inspireerde haar om zowel de bekendheid van Podenco’s als de inkomsten voor een aantal goede doelen voor dieren te verhogen.
Ze zei: “Ongeveer vijf jaar geleden keek ik op een Spaanse website toen ik op zoek was naar een adoptiehond en daar was de hond van mijn dromen. Het was bruin en wit met grote oren en zag eruit als een whippet”.

“Ik las over hun vreselijke situatie en besloot dat als ik een Podenco zou adopteren, ik de rest van mijn leven zou wijden aan fondsenwerving en bewustwording voor een beter leven voor deze dieren”.
Sally heeft de eerste twee jaar ruim £3000 verzameld o.a. tijdens een evenement in het dorp waar ze woont.
Ook is ze samen met haar dochter Isobel een week vrijwilligerswerk gaan doen in de dierenopvang Hope for Podencos in Albacete.
Sally voegt eraan toe: “Het is een fantastisch goed doel. Ik doe elke week een tombola om geld in te zamelen”.

Steve Allan runt een Podenco-opvang in Spanje met zijn vrouw Irene en het paar was bij het evenement aanwezig om een ​​lezing te geven over hun werk. Het echtpaar runde 30 jaar een bedrijf voor het verzorgen van honden in Lanarkshire voordat ze naar Spanje te verhuisden. Ze hebben later de organisatie Hope For Podencos opgericht en lopen nu voorop in de strijd om de meest verwaarloosde hond van Spanje te beschermen. Ze hebben liefdevolle huizen voor hen gevonden tot in Engeland, Seattle en San Francisco.

Steve verteld hoe de honden vaak worden gehouden: vastgebonden aan een muur in zinderende hitte en gevoed met restjes omdat de mentaliteit heerst dat als de hond honger heeft, hij beter zal jagen. De ‘geluksvogels’ raken vermist tijdens de jacht en worden gered, maar anderen worden barbaars behandeld.

Hoewel stierenvechten alom bekend is en vaak buiten Spanje wordt bekritiseerd, zijn de meeste buitenlanders niet op de hoogte van de benarde situatie van Podenco’s. Campagnevoerders beweren dat autoriteiten een oogje dichtknijpen voor de wreedheid, omdat jagen waardevol is voor de Spaanse economie.
Maar Sally verteld hoe de zachte dieren de meest liefhebbende huisdieren zijn.
Ze zei: ‘Ze waren allemaal absoluut doodsbang toen ze voor het eerst aankwamen. Ze verstoppen zich liever achter het meubilair dan naar iemand te kijken. Ze hebben allemaal zoveel meegemaakt en ze kunnen het allemaal prima met soortgenoten vinden, hoewel Alice een beetje jaloers was toen Mary binnen stuiterde. Mary kan nog steeds erg nerveus zijn.’

“Als iemand naar hier komt, zal ze gewoon toekijken terwijl de anderen naar voren duiken en ophef maken. Ik had eerst Alice geadopteerd, Mary en Grace komen ook allebei van rescue-organisaties. Grace kwam bij mij via SARA Lanzarote, waar Alice vandaan kwam. Ik zag deze prachtige jonge hond met enorme oren en ze zag eruit als een skelet, ik wist dat ik haar een thuis moest geven”.
“Ze is een karaktertje – ze houdt van riemen en heeft op heel wat handtassen gekauwd. Mary kwam bij mij nadat ze in de opvang zou komen bij een vrouw in het zuiden, maar ze moest helaas naar het ziekenhuis.
“Ik dacht” nou, ik heb er twee dus ik kan net zo goed een derde adopteren. Er is iets heel speciaals aan het ontarmen van een gered dier en hen laten zien dat er ook goede dingen zijn in de wereld. ”

Bron