Rechter verbiedt tijdelijk het jagen in Castilla y León!

VALLADOLID – Het Hooggerechtshof van de regio Castilla y León heeft het jagen in de regio voorlopig verboden. Het jagen op zich is niet verboden maar de regionale wetten omtrent het jagen en op welke dieren gejaagd mag worden kloppen volgens de rechters niet. Zolang dit niet wordt aangepast is het jagen dus verboden in een regio waar veel privé jachtgebieden zijn.

Terwijl de Partij voor de Dieren (PACMA) in Spanje spreekt van een grote overwinning zegt de autonome overheid van Castilla y León dat het een groot economisch verlies zal zijn en het vele honderden tot duizenden banen kan gaan kosten. PACMA hoopt echter dat dit het voorproefje zal zijn voor een verbod op jagen in heel Spanje.

De rechtbank is al jaren bezig met het analyseren en het geven van straffen omtrent het wildbeheer
van Castilla y León. In meerdere uitspraken hebben rechters aangegeven dat er objectieve en geactualiseerde onderzoeken moeten zijn om het jagen op bepaalde soorten dieren te rechtvaardigen.

De rechtbank heeft uiteindelijk besloten om het jagen tijdelijk te verbieden omdat er geen gebruik wordt gemaakt van actuele onderzoeksgegevens om het jagen te rechtvaardigen. Zoals te verwachten bekritiseert de regionale minister van Ontwikkeling en Milieu in Castilla y León de rechterlijke uitspraak. Volgens hem zijn niet alleen de economische belangen beschadigd maar ook het milieu en de veiligheid van het volk.

Maar Castilla y León geeft de strijd niet op en gaat de strijd aan met de rechters. De jacht in de grootste autonome regio van Spanje genereert immers een omzet van 500 miljoen euro per jaar en er zijn meer dan 8.000 mensen werkzaam in de jacht. De rechterlijke uitspraak wordt dan ook gezien als een aanval op de ‘mundo rural’ ofwel de landelijke gebieden.

De rechterlijke beslissing, ongekend tot nu toe, is een klap voor degenen die de geweldadige jacht ondersteunen, waaronder ook politieke partijen. In dit gespannen, politiek scenario heeft PACMA een belangrijke slag gewonnen.
We hopen dat dit het begin is van het einde, het einde van de gruwelijkheden die de jachthonden in Spanje helaas in grote getalen meemaken.

Bron: Spanjevandaag
Bron: https://pacma.es/