Zijn windhonden anders dan andere hondenrassen?

Dit onderwerp hebben we al eens eerder besproken maar het kan geen kwaad om het nogmaals aan u voor te leggen. Windhonden zijn namelijk anders dan andere hondenrassen, het verschil is ongeveer zo groot als bij een paard met een ezel. Deze kunnen onderling wel paren, dan wordt het een muilezel of een muildier. Maar wordt een ezel gecastreerd als een paard is hij dood. “Zo gaat er regelmatig wat mis bij het behandelen van windhonden door dierenartsen omdat de kennis van sommige dierenartsen ontoereikend is.

Door narcose kan later schade ontstaan
Om tandsteen te verwijderen wordt een hond onder narcose gebracht. Meestal komt een windhond
wel weer goed bij. Als er na een dag of 14 problemen met de nieren of de lever ontstaan wordt niet meer het verband gelegd met de narcose. Maar door de narcose kan schade aan deze organen zijn ontstaan”, zegt Leo Steenbergen (schrijver van het boekje Zijn windhonden ook echt honden?).
“Met alle ervaringen en het horen van wat er bij dierenartsen mis gaat ben ik enkele jaren geleden begonnen met verzamelen van info en het schrijven van een boekje”.

Leo Steenbergen heeft meer dan 40 jaar whippets en sinds 1982 een eigen kennel onder de naam “Storktown” gestart. “Regelmatig doen we aan coursing met onze honden en één maal in de 3 jaar fokken we een nestje om het ras en de bloedlijn te verbeteren. Als we weten wat de prestaties zijn
van een nest kunnen we bijsturen bij het volgende nest” zegt Leo. In elk nest dat we vanaf 1995 gefokt hebben zit minstens één nationaal kampioen rennen of coursing. Al onze honden die we zelf hebben gehouden zijn internationaal racing champion.

Zijn windhonden ook echte honden?
Zijn windhonden dan ook echte honden, zo op het eerste ogenblik zou je kunnen zeggen van ja, het zijn echte honden. Met de moderne technieken van vandaag is echter gebleken dat windhonden op een groot aantal punten anders zijn dan andere hondenrassen. Zo is bij DNA onderzoek gebleken dat alle windhonden een gelijke DNA hebben, los van alle andere hondenrassen. Zoals het er naar uitziet zijn windhonden in een stadium van de evolutie afgescheiden van de honden, of stammen van een ondersoort van de wolf bv Arabian wolf Canis lupus arabs een hoogbenige wolf met een gewicht van ca. 18 kg, af. Dan zou de evolutie stamboom er zo uitzien:

Ik hoop met het boekje te bereiken dat windhonden niet onnodig aan de medicijnen worden gezet en op een nog betere manier gezond oud kunnen worden. Aldus Leo Steenbergen.

Ontstaan van windhonden
In het boekje wordt eerst verklaart hoe de windhond vermoedelijk is ontstaan, want daar bestaat geen duidelijke bewijzen over. Daarna wordt beknopt over bloed geschreven. Daarna wordt uitgebreid ingegaan op de verschillen in de bloedsamenstelling. Op de zelfde wijze wordt over het functioneren van het hart geschreven om te kunnen verklaren wat er bij windhonden anders is. Dit hoofdstuk over zal voor vele dierenartsen een openbaring zijn. Zeer veel windhonden hebben een hartruis wat niet betekend dat er een hartprobleem is.

Hormonen
Dan zijn de hormonen aan de beurt. Er wordt uitgebreid ingegaan op verschillen die er zijn met andere honden. Narcose en medicatie is een belangrijk onderwerp waar duidelijk wordt waarom het bij windhonden zo mis kan gaan. De verhouding van spierweefsel en vetweefsel (17% vet bij een Windhond en 35% bij een “normale” hond) in combinatie met de afwijkende samenstelling van het bloed maakt het risico groter.

Botten
Daarna een stukje over de botten van windhonden en waarom de kans op breuk en het verrekken van gewrichtsbanden groter is. Het windhondbot is stijver dan dat van andere honden. Een bot wat iets meer kan buigen zal minder snel breken. Door de stijfheid krijgen de gewrichtsbanden meer te verduren. Verrekte of gescheurde teenbandjes is een specifieke blessure voor windhonden.

Het boekje
Het is niet zo moeilijk om met veel woorden weinig te zeggen. Ik heb geprobeerd een boekje samen te stellen die genoeg informatie bevat maar ook nog leesbaar is.
Dierenartsen die het boekje hebben aangeschaft hebben positief gereageerd en een veel gehoorde opmerking is “eigenlijk zou iedere windhondenbezitter dit boekje moeten hebben en meenemen naar ons als er echt iets serieus aan de hand is”.

Via de hieronder staande link komt u bij de website waarop u het boekje kunt bestellen.
https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/sighthound-books/

Bron