Film: 50/50


50/50 is een Amerikaanse comedy-dramafilm uit 2011, geregisseerd door Jonathan Levine, geschreven door Will Reiser en met in de hoofdrol Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard en Anjelica Huston. De film is lichtelijk geïnspireerd door Reiser’s eigen ervaring met kanker.

Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt) is een 27-jarige radio-journalist in Seattle met vriendin en kunstenaar Rachael (Bryce Dallas Howard). Zijn beste vriend en collega Kyle (Seth Rogen) keurt de relatie af. Terwijl Kyle onbezonnen en openhartig is, is Adam meer introvert en zachtaardig.
Na het ervaren van pijn in zijn rug, wordt Adam gediagnosticeerd met een kwaadaardige tumor in
zijn wervelkolom, en moet hij chemotherapie ondergaan. Hij ziet op internet dat overleven 50/50 is.
Tijdens één van zijn behandelingen ontmoet Adam Mitch en Alan, twee oudere kankerpatiënten,
en ze worden vrienden. Rachael voelt zich ongemakkelijk tijdens zijn behandelingen en is vaak te laat om hem op te halen. Ze geeft hem een gepensioneerde race-windhond als huisdier, genaamd Skeletor. Adam is aanvankelijk terughoudend om de verantwoordelijkheid van een huisdier op zich te nemen. Maar geeft toe nadat Rachael vermeldt dat als hij teruggaat naar het asiel, hij gepest en gebeten zal worden door de andere honden tot het asiel hem moet laten inslapen.
We zijn er zeker van dat Skeletor – gespeeld door nestgenoten William en Denver – hem ook heeft overtuigd, gezien hoe hij volledig de scène steelt met zijn droeve blikken en onweerstaanbare puppyogen.
Skeletor speelt geen grote rol in de film, hieronder een fragment van de film:

50/50 is zo’n film die je weer even aan het denken zet. Waar draait het allemaal om? Waar word ik gelukkig van? Welke mensen heb ik graag om me heen? Het heftige onderwerp wordt in deze film op een luchtige manier behandeld. De positieve kijk op het leven door Adam maakt de film ondanks zijn zware lading goed te behappen. De film wordt nooit vervelend of onrealistisch. Dit hebben we vooral
te danken aan het vlot doorlopende verhaal en de sterke cast.
En in het geval van windhondliefhebbers: door de rol van Skeletor!

50/50 is te zien via oa. Netflix, op DVD te koop bij Bol.com.