Fluitje van een cent?

Je moet er niet aan denken: je hond is langer dan 5 minuten uit het zicht en op je roepen komt geen reactie…Tuurlijk, meestal loopt het goed af en komt hij of zij na nog eens 5 minuten hartstikke gelukkig en uitgeput naar je toe gesukkeld.
Maar wat nu als het wel langer duurt? Honden hebben een uitstekend gehoor maar mensenstemmen dragen niet erg ver, vooral niet als het bijvoorbeeld op het strand stevig waait – je hond kan verdwalen en je niet terug kunnen vinden.

Een kleine moeite is je hond met veel snoepjes aan te leren te komen op een fluitsignaal – het geluid van een fluitje draagt vele malen verder dan dat van een menselijke stem.
Het hoeft echt geen onhoorbaar hondenfluitje te zijn, een voetbal- of in mijn geval een fluitje van Aliexpres (10 voor 4 euro inclusief verzendkosten) voldoet uitstekend – fluit wel steeds in een vast patroon bijvoorbeeld 2 x kort 1 x lang. Maak het met een sleutelring vast aan je sleutelbos en oefen tijdens wandelingen.
Ook als je je hond nooit loslaat kan hij of zij ontsnappen of op de vlucht slaan door een ongeluk of door een niet expres opengelaten deur of tuinhek: na alle zoekacties naar vermiste honden weet ik dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit.
Zie het als een brandverzekering voor je huis: je hoopt het nooit nodig te hebben maar hebt er wel een.

Bijkomend voordeel is dat mocht je hond vermist zijn de mensen die je helpen zoeken jouw fluitsignaal ook kunnen gebruiken tijdens de zoektocht.

Milia