Trancing

In een eerder bericht hebben we het al eens over Trancing gehad. Wat is Trancing?

Trancing is wanneer een hond voorzichtig en zeer langzaam onder overhangend gebladerte, tafelkleden, gordijnen, enz. loopt, zodat alles waar hij onder loopt ze nauwelijks raakt. Als je het nog nooit eerder hebt gezien en je hond begint het thuis te doen, kan het een beetje beangstigend zijn om naar te kijken. Honden die trance lopen, lopen zo langzaam, het is alsof ze iets proberen te besluipen en proberen hun voetstappen weinig geluid te laten maken. Ze lijken ook in een bijna trance-achtige staat te zijn, vandaar de term ‘trancing’.
Sommige honden raken in een soort van trance bij bepaalde struiken. Hun bewegingen zijn dan in slow motion, de rest van de wereld dringt nauwelijks meer tot ze door.

We weten nog steeds zo weinig over waarom honden in trance beginnen, maar sommige huiseigenaren met meerdere honden hebben gemerkt dat hun niet-trancing honden zullen beginnen te trance nadat ze de andere hond in het huis herhaaldelijk het gedrag hebben zien vertonen. De nieuwe hond mag trance onder hetzelfde item als de eerste hond, maar vaak zal een hond de voorkeur geven aan trance onder een item (bv een huisplant van ander soort), terwijl een andere hond de voorkeur geeft aan trance onder een compleet ander item (zoals stof of kralengordijnen).

Trancing, hoewel een vreemde gril voor een hond, lijkt precies dat te zijn: een gril. Wat duidelijk is, is dat trancing niet-levensbedreigend is, geen teken van een aandoening, het is geen vorm van epileptie. Uw hond kan er zelfs plezier aan beleven. Dus als je ooit je hond dit ziet doen, ga je gang en laat ze ‘raar’ zijn!

Bron