TTouch training

Een tijd geleden had ik mij opgegeven voor een 3-daagse TTouch training en afgelopen weekend was het zo ver. Samen met iemand uit de buurt reden we vrijdagochtend vroeg richting Kerkwijk naar het Dogcenter.

De eerste dag begon met een kennismakingsronde met alle cursisten en de vele begeleiders. De groep bestond uit mensen die een ‘buitenlandse’ hond hadden geadopteerd, hondentrainers, hondengedragstherapeuten en andere geïnteresseerden.  De meesten hadden hun hond meegenomen en ik had Prinsje bij me, met haar mand en daar heeft ze, tussen de oefeningen door, lekker in liggen slapen. In de vier hoeken waren tafels op hun lange kant gezet, zodat degene die er met haar hond achter zat wel te zien was, maar de hond niet. Die kon achter het tafelblad schuilen. Dit waren de honden die bij het zien van andere honden of mensen gingen blaffen of uitvallen. Tina, de ‘juf’ was een ontzettende aardige Engelse dame die het weekend met veel geduld (met alle cursisten en hun beste steenkolen-Engels) en met name veel humor begeleidde.

Even een stukje theorie
De grondlegger van TTouch is Linda Tellington. Zij is er mee begonnen toen ze met paarden werkte. Inmiddels wordt het toegepast op allerlei dieren en ook op mensen. “TTouch is gebaseerd op wederzijds respect, er wordt op een ‘zachte’ manier gewerkt aan de band tussen mens en hond, waarbij gezondheid, welzijn en gedrag op positieve wijze worden beïnvloed” (bron: Doggo.nl).  Het is dus de bedoeling dat het spanning en pijn bij de hond verlicht en de hond bewust maakt van zijn eigen lichaam. De methode maakt hiervoor gebruik van 4 onderdelen:  observatie, grondwerk, de touches en hulpmiddelen.
Observaties: zijn nodig om te kijken hoe de hond loopt, kijkt, ruikt, stand van het lichaam dus. Deze informatie is nodig om te weten wat je gaat doen.
Grondwerk: dit lijkt op een agility-parcours, maar het gaat bij TTouch helemaal niet om snelheid, maar om bewustwording van de hond van zijn eigen lijf en de bewegingen die hij maakt.
Touches: de aanrakingen lijken op massage, maar zijn niet hetzelfde. Waar massage zich richt op de spieren, doet TTouch dit op het zenuwstelsel. Alleen de huid, waar veel zenuwcellen in zitten, wordt bewogen.
Hulpmiddelen: zijn oa bandages. De bandages zijn elastisch verband dat op een losse manier om de hond heen gewonden wordt. Het idee er achter is dat het de hond een veilig gevoel kan geven (vgl de werking van een thundershirt). Het doel is om de hond meer op z’n gemak te laten voelen in bepaalde situaties (bv dierenartsbezoek)
Je kan TTouch dus prima inzetten bij angstige/onzekere honden (verlatingsangst, vuurwerkangst, uitvallen) om uiteindelijk rust in de hond te krijgen. Een betere band met de hond krijg je er dan gratis bij.

Gedurende het weekend zijn alle onderdelen aan bod gekomen en we hebben in groepjes geoefend. Tina legde duidelijk uit wat de bedoeling was en de begeleiders gingen elk met een groepje mee om te helpen. Wat mij met name opviel was hoe respectvol deze methode omgaat met de hond en hoeveel rust het je zelf geeft. Het leuke was, dat ook het verhaal van de muilkorfjes verteld werd. Hoe veroordelend mensen kunnen zijn als ze een hond zien met een muilkorfje om (’t zal wel een valse hond zijn).  Maar dat het juist gedaan wordt om de hond te beschermen (bv bij het voorkomen van poep eten of om van een wond af te blijven) of een andere hond te beschermen (bv bij snapppen) dat realiseren de meeste mensen zich niet. Wij galgomensen weten dat maar al te goed, die blikken die je krijgt als je hond een muilkorfje om heeft.

Als kers op de taart kreeg Prinsje (en alle andere honden) een bewijs van deelname.

Het was een geweldig en goed verzorgd weekend, ik heb veel geleerd, veel gehoord en leuke mensen ontmoet. Nu zelf thuis oefenen.

TTouch is uitstekend geschikt voor onze zachtaardige galgo’s. Neem eens een kijkje op de website van TTouch of doe eens gek en volg een cursus. Warm aanbevolen!

Een impressie