21 officiële Spaanse hondenrassen deel 4

Spanje heeft ongeveer 40 hondenrassen die verdeeld kunnen worden in officiële rassen die erkend worden door het Ministerie van Landbouw en Milieu en door de Real Sociedad Canina de España
(RSCE) en onofficiële rassen die meestal afgeleiden zijn van de officiële Spaanse hondenrassen.
Deze honden zijn tegenwoordig echter meer huisdieren geworden en worden nog maar zelden
ingezet als werkhonden. Een grote uitzondering daarop zijn de jachthonden die nog veel gebruikt worden door de jagers in Spanje. Dit zijn dan ook vaak de honden die het meeste te maken hebben
met mishandeling, moord en verbanning. Vooral Galgo’s, Podenco’s en Pointers treffen dit gruwelijke lot. Daarover kunt u meer lezen op onze websites of de websites van de organisaties waar wij mee samen werken. In die asielen wachten ook veel andere rassen en mixhonden op een baasje.
Door alle Spaanse rassen in kaart te brengen komen we wat meer te weten over deze honden en wellicht over een eigen hond waarvan we niet eerder wisten welk(e) ras(sen) er in zitten.

In deze lijst beperken we ons tot de officiële rashonden in Spanje waarvan er volgens de RSCE in
totaal 21 te vinden zijn. Deze zijn weer onderverdeeld in 10 groepen en vandaag gaan we verder met:

Groep 5: Perros Tipo Spitz & Tipo Primitivo
In groep vijf vinden we in Spanje vier hondenrassen die gezien worden als Keeshonden en Oertypen te weten Podenco Canario, Podenco Ibicenco, Podenco Andaluz en Maneto.

Podenco Canario
Dit hondenras kan gezien worden als een primitieve windhond die hoofdzakelijk gebruikt worden bij
het jagen in Spanje. Eeuwenoud ras, vanuit Egypte terechtgekomen op de Canarische eilanden en daar wijdverbreid. Uitmuntende jachthond op konijnen, die hij met neus en oor opspoort. Onvermoeibaar van de vroege ochtend tot de late avond, ook bij grote hitte. Deze honden hebben een goed karakter waarbij ze tegen volwassenen en kinderen erg vriendelijk zijn maar tegelijk erg pittig kunnen zijn naar andere honden toe. Moedig, onstuimig, energiek en gepassioneerd. Duidelijk aanwezig, maar niet agressief. Toegewijd aan zijn baas.
Een volwassen reu bereikt een schouderhoogte van 55 tot 64 centimeter. Een volwassen teef bereikt een hoogte van 53 tot 60 centimeter. Het gewicht van de Podenco Canario is 20-25 kg. De vacht is glad, kort en dicht in de kleur rood, wit of rood met wit, waarbij het rood in alle varianten voor komt.
Het feit dat deze honden het heerlijk vinden om te jagen en het voornamelijk van de geur en hun neus moeten hebben, worden deze honden dan ook veel gebruikt door de Spaanse jagers. Helaas gaan deze jagers niet altijd even goed om met hun honden en worden deze vaak om het leven gebracht of verbannen en in de steek gelaten als ze niet meer hun functie kunnen uitoefenen.

Podenco Ibicenco

Deze honden worden hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht op konijnen. In Spanje worden ze alleen voor dat doel gefokt. Ze hebben de gewoonte hun buit levend te apporteren en de jager voor de voeten te leggen. Het grootste kenmerk hierbij is dat ze het jagen, vangen en terugbrengen van de prooi zelfstandig doen. De jager heeft hier bijna geen rol in. De Podenco Ibicenco is dan ook een hond die tijdens de wandeling erg zelfstandig is. De Podenco Ibicenco is in huis een rustige en aanhankelijk hond, mits hij voldoende beweging krijgt. Hij is zeer trouw aan zijn gezin en vriendelijk naar kinderen. In vergelijking met de andere podenco types is hij erg zelfstandig. De Podenco Ibicenco is alert, leergierig, moedig en evenwichtig. Hij heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct. De Podenco Ibicenco is een half-windhond. Dit betekent dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht (zoals ‘echte’ windhonden dat doen), maar ook zijn neus en grote oren. Tijdens de jacht kan de Podenco hoge sprongen maken. De Podenco kan rechtstandig, zonder aanloop, ontzettend hoog springen. Uit de stand springt hij moeiteloos tot 1,80 meter hoog (denk aan de tuinafscheiding). De Podenco Ibicenco is intelligent, zeer levendig en temperamentvol. Hij moet consequent worden opgevoed. Hij is erg nieuwsgierig, wil graag overal bij zijn en ook nog wel eens ‘helpen’ in de huishouding of bij het tuinieren. De meeste Podenco’s zijn ook een kei in het pikken van eten als u even niet oplet. Luisteren is een probleem, het blijven (half)windhonden. Als ze iets zien gaan ze er achteraan. De hond komt wel weer bij je, alleen kan dit even duren. De Podenco Ibicenco heeft een schouderhoogte tussen de 50 en 70 cm en een gewicht tussen ca. 15 tot 30 kg. Hij is zeer slank en gespierd. De vacht is kort of ruwharig. Verschillende tinten van rood en wit en combinaties van de twee kleuren zijn toegestaan.

Podenco Andaluz
De Podenco Andaluz is een hondenras van oorsprong uit Spanje, vooral Andalusië. Deze honden zijn vergelijkbaar met andere Iberische rassen zoals de Podenco Ibicenco, de Portugese Podengo, de Podenco Canario en de Maneto.
De Podenco Andaluz wordt beschouwd als een specialist in de jacht op hazen en wilde zwijnen, toe te schrijven aan zijn natuurlijke instincten, opmerkelijke reukvermogen, en overvloedige uithoudingsvermogen. Het is een hond geboren om te jagen, is nergens bang voor, methodisch en snel in het zoeken, blaffend terwijl ze haar prooi achtervolgt. Het is een hond met een hoge intelligentie, nobel, sociaal en is altijd alert. Door het jachtinstinct kan ook de Andaluz niet altijd loslopen. Om het vertrouwen van een Podenco Andaluz te winnen moet er veel tijd gestoken worden in het opbouwen van een band. Een Podenco Andaluz heeft duidelijke opvoeding nodig maar geen harde hand. Een rustige, vriendelijke en consequente benadering zal het meeste resultaat behalen.
Als een metgezel is de Podenco Andaluz erg aanhankelijk, onderdanig, en loyaal naar zijn familie. Ze hebben veel energie, maar kunnen ook lekker lui tegen de baas aanliggen. De Andaluz kan veel commando’s leren, maar is tevens een eigenwijze hond. De Podenco Andaluz is wereldwijd één van de minder bekende Podenco’s omdat het ras niet FCI erkend is. Drie soorten vachten: Alle drie variëteiten hebben geen ondervacht. Het haar op het hoofd en benen van zowel de ruwharige en langharige Podenco Andaluz is korter dan die op de rest van het lichaam. De Podenco Andaluz wordt gezien in verschillende tinten wit, kaneelkleurig in verschillende tinten, of wit en kaneelkleurig.

Podenco Maneto
Dit ras komt voor in het zuiden van Andalusië, met name rond de Campo de Gibraltar. De Maneto is afgeleid van de Podenco Andaluz Talla Medianaz, mogelijk ontstaan door mutatie of door dwerggroei. De hond wordt door zijn geringe afmeting alleen gebruikt voor de kleine jacht en meer specifiek voor
de jacht op het konijn. De Maneto is speciaal aangepast aan het Mediterrane berggebied met ondiepe beekjes en krappe ravijnen. In het opsporen van het konijn is hij uitmuntend, hierbij gaat hij heel beheerst te werk. Dit is te wijten aan zijn korte ledematen waarmee hij goed functioneert in een gebied met dikke vegetatie waar moeilijk toegang toe te verkrijgen is. De Maneto wordt vooral in de bergen veel gebruikt voor de konijnenjacht waar het onmogelijk is om gebruik te maken van andere Andalusische rassen, die door hun omvang in dit terrein niet geschikt zijn. Verder is hij zeer effectief voor de jacht op vogels met name patrijs en kwartel, alsmede het verzamelen van eenden op het water. Hij is een van de belangrijkste verzamelaars van klein wild in alle berggebieden en gebieden met dichte vegetatie en struiken.
De Maneto is een ingetogen hond met een sterk karakter en die grote waarde hecht aan het domineren en het laten zien van zijn superioriteit over de rest van zijn soortgenoten, deze instelling is aangetoond vanaf de leeftijd van de pup. Dit gedrag is vergelijkbaar met andere kleinere rassen, die zich vaker groter voelen dan dat ze zijn. Zijn relatie met de mens wordt gekenmerkt door een verlangen naar vriendschap en genegenheid. De Maneto functioneert erg goed onder hoge temperaturen. Zijn uithoudingsvermogen is groot en hij kan vele uren wild najagen. Naar vreemden toe is hij eerst enigszins sceptisch, maar gaat snel over tot normaal en onderdanig gedrag. Hij is erg intelligent en kiest altijd logische reacties. Klein type hond, zeer compact, sterke structuur, gespierd. Aanzienlijk langer dan hoog. Grootte: 30–35cm. Gewicht: 8,5–11,5 kg. Toegestane kleuren zijn kaneel tot rood en een beetje wit. De Maneto is tot op heden niet erkend door de FCI.


Volgende keer groep 6
Bron: Spanjevandaag en AnimalInNeed