04.01 Opvanggezinnen zijn erg belangrijk voor de stichting

Opvanggezin worden

Opvanggezinnen zijn erg belangrijk voor de stichting

Lijkt het u ook leuk om een hond op te vangen?
Omdat het niet altijd mogelijk of verstandig is om een hond direct te plaatsen bij een adoptiegezin, werken wij samen met opvanggezinnen. Ook wel pleeggezin of gastgezin genoemd.
Vanaf het moment dat een hond naar Nederland komt zorgt het pleeggezin voor begeleiding, verzorging en socialisatie. Het is een eerste zetje de goede richting op. Leren leven als huishond. Hem of haar met veel geduld en liefde op weg helpen naar een eigen mand. Het is ook een zeer dankbare taak. Als je ziet dat de angstige honden steeds meer uit hun schulpje durven te kruipen. En hoe snel ze je gaan vertrouwen. Of een pup die je álles nog moet leren. Okay, er ligt wel eens een plasje of een poepje, maar dat weegt niet op tegen die ogen die je zo verwachtingsvol aan kijken.

Sommige honden die naar Nederland komen dragen een rugzakje met zich mee en hebben een lange vermoeiende reis met stress achter de rug, andere honden zijn juist vanaf het eerste moment vrolijk, dankbaar en genieten volop.
Het pleeggezin staat voor deze honden klaar om hen rust, tijd, ontspanning, opvoeding en liefde te bieden…. alles in de juiste verhouding. Het gaat niet alleen om honden die rechtstreeks uit Spanje komen, maar soms ook om honden die al in NL zijn en om één of andere reden een andere plek nodig hebben.
Het is belangrijk dat er een verstandige match opvanghond / opvang gezin gemaakt wordt, omdat immers niet iedere hond en iedere dierenvriend over dezelfde eigenschappen en kwalificaties beschikken.

Hoe gaat het in zijn werk?
Verzeker u ervan dat alle gezinsleden daadwerkelijk ervoor open staan en het geen opwelling is. Als u zich aanmeldt om een hond op te vangen volgt er een kennismaking zodat ervoor gezorgd kan worden dat de opvanggezinnen een hond toegewezen krijgen dat past bij hun gezinssituatie, wensen, kwaliteiten en ervaring. Ons team zal jullie begeleiden en helpen een geschikte pleeghond te selecteren.
De adoptieconsulente van uw regio zal u begeleiden, deze staat in nauw contact met de opvanggezinnen, kan vragen beantwoorden en hulp bieden waar dat nodig is.
Wij staan garant voor medische zorg. Een bezoek aan de dierenarts wordt altijd in overleg gedaan met de betrokken adoptieconsulente of het bestuur.

Van een opvanggezin verwachten wij dat ze zich serieus inzetten voor het dier en over doorzettingsvermogen beschikken. Het opvangen lijkt soms romantischer dan het is. Niet alle honden zijn zindelijk en vaak zijn ze nog niet gewend aan het leven in huis. Een gezonde dosis geduld is geen overbodige luxe.
Ervaring is mooi meegenomen maar ook voor minder ervaren mensen weten we vaak een geschikte opvanghond te vinden. Er zitten ook veel leuke, makkelijke honden in de asielen waar we mee samenwerken. Ook zij verdienen een kans op een eigen thuis. Wél is het zo dat de mate van ervaring en wensen/eisen van een opvanggezin van invloed kunnen zijn op de termijn waarbinnen wij passend hond hebben waarvoor opvang nodig is.
Het kan altijd voorkomen dat het opvangen niet van een leien dakje gaat. In dat geval bieden wij begeleiding door collega’s met veel ervaring in gedragsproblemen.
Voorwaarde is wel dat het opvanggezin zich ook daadwerkelijk willen inzetten om bij te sturen waar dat nodig mocht blijken. Als er onverhoopt tóch sprake van een mismatch blijkt te zijn, zorgen we uiteraard ook voor een passende oplossing. We proberen altijd te zorgen voor een goede match en risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Waarom opvangen?
Greyhoundfriends zet zich al ruim 10 jaar in om galgo’s en podenco’s op verantwoorde wijze een goed leven te bieden. Dat is onmogelijk zonder de hulp van serieuze opvanggezinnen. Voor iedere hond die wordt opgevangen krijgt het opvanggezin een grote beloning…. De enorme trots om deel te hebben uitgemaakt van een dierenleven dat gered is!

Tijdelijk, maar niet minder belangrijk
En inderdaad, het afscheid nemen is een moeilijk moment, maar dan komen even later die mooie foto`s en verhalen van een gelukkig gezin met een super blije hond per email binnen. Dat maakt alles goed. Of, nog leuker … Je ziet je opvanghond op één van de vele hondendagen vrolijk rond rennen.

Als u denkt dat u geschikt bent om pleegouder te worden, meldt u dan aan door onderstaand formulier in te vullen: