Vlooien een onderschat probleem

Vlooien een onderschat probleem

Vlooien zijn een onderschat probleem bij veel huisdiereigenaren. Het zijn de meest voorkomende uitwendige parasieten.

Vlooien Cyslus

De vlooiencyclus bestaat uit 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo. De eieren worden gelegd op de gastheer en vallen van het dier, in de omgeving. Hier ontwikkelen ze zich verder tot larven. De larven vermijden zonlicht en kruipen weg in kieren en spleten of diep in het tapijt. Ze vervellen enkele keren en verpoppen zich dan. Afhankelijk van de leefomstandigheden kan een vlo 1-20 weken in zijn cocon blijven, wachtend op de juiste prikkel om uit te komen (warmte, vochtigheid, trillingen). Vlooien zijn goed in staat om binnenshuis te overleven en kunnen om die reden in de winter ook voor problemen zorgen.

Vlooienallergie veelvoorkomend

Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij huisdieren. Wanneer een vlo bijt, komt er een beetje speeksel in het bloed van de hond of kat, om bloedstolling te voorkomen. Op dit speeksel kunnen dieren overgevoelig reageren. Vaak heeft het dier korsten en kale plekken op het lichaam, die gepaard kunnen gaan met jeuk.

Simpele controle op vlooien

U kunt ontdekken of uw dier vlooien heeft door met een vlooienkam door de vacht te gaan. Indien er bruine puntjes in de vacht zitten, kunt u die op een vochtige tissue doen. Kleuren ze rood, dan weet u zeker dat uw dier vlooien heeft.

behandelen van je huisdier en omgeving

Het is dan zaak om zowel het dier goed te behandelen, alsook de omgeving. Wees alert op kieren en naden en de mand/deken van de huisdieren moet goed uitgewassen worden. Heeft u meerdere dieren, behandel dan alle dieren met een goed middel, verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Een verveldende Gastheer

Als uw dier vlooien heeft, behandel hem dan ook tegen wormen. Vlooien zijn namelijk tussengastheer van de lintworm. Beter is, om uw dier ter preventie het hele jaar door tegen vlooien te behandelen.